Grundrecept marmelad

 

Atair Fruktpektin naturligt gelébildande ämne, som finns i bär och frukter. Pektin hjälper dig att sylta och safta med gott resultat. (För mängder och tider se tabellen nedan.)

 

Beredning:

Diska och skölj burkar och flaskor noga före användning. Använd så tättslutande förpackningar som möjligt. Följ receptet noga för att få rätt konsistens.

 

1. Skölj frukten väl. Skär större bär och frukter i småbitar.
2. Blanda bär-/fruktmassan och vattnet. Småkoka under lock.
(För mängder och tider, se tabellen)
3. Tillsätt socker och citronsaften-/syra, enligt tabellen.
4. Koka upp under omrörning och koka livligt i en minut under
fortsatt omrörning.
5. Tag grytan från värmen och rör i fruktpektin (mängd enligt tabellen).
6. Skumma och rör sakta i grytan i 5 minuter för att förhindra
att frukt/bär flyter upp.
7. Häll upp på väl rengjorda burkar. Sätt på täta lock.

 

Tips: Vid kokning av apelsin-/citrusmarmelad bör skalet kokas separat
i ca 20 minuter. Skär därefter skalet i tunna strimlor och blanda det med
uppskuret fruktkött. Se till att få med all fruktsaft som bildas då frukten
skärs upp. 

 

Endast vanligt socker kan användas tillsammans med denna produkt. Frukt- och druvsocker samt konstgjorda sötningsmedel ger ej fast konsistens.

 

Recept på marmelad

 
Mängd rensad frukt/bär (kg)
Mängd vatten (dl)
Koktid (min)
Mängd socker (kg)
Mängd pektin

Saft av citron

(antal)

Mängd marmelad

(kg)

Apelsin (6 apelsiner)
1,2
7
25
1,8
1 fl
1-2
2,5
Äpple (mogna, urkärnade) – tillsätt
1 apelsin
1,0
2,5
5
1,4
0,5 fl
2
2,5
Hallon
1,0
0,5
5
1,4
1 fl
1
2,2
Krusbär
1,0
1
10
1,3
1 fl
0,5
2,3
Plommon
1,0
0,5
10
1,4
1 fl
1
2,7
Rabarber
0,5
1
5
0,8
0,5 fl
0
1,3
Svarta vinbär
1,0
4
5
1,5
0,5 fl
0,5
2,8
Citrus
1,2
7
25
1,8
1 fl
1
2,5