Cheesecake med kryddig lingonspegel och blåbär

 

Mjuk cheesecake täcks av ett vackert lager av lingonsky, kryddat med ingefära och vanilj. Fruktpektinet ger en mjuk stadga och lyfter fram citrussmaken. Garnera med sockerrörda lingon och blåbär.

 

10-12 bitar

Förberedelse: 20 min

Tillagning: 45 min

Kylning: minst 3 tim högst 2dygn


Ingredienser

Lingonspegel

250g lingon

2 dl socker

½ dl Atair fruktpektin

1 krm malen ingefära

½ krm vaniljpulver

 

Cheesecake

175g digestivekex

75g osaltat smör

½ krm vaniljpulver

400g philadelfiaost

1 ½ dl crème frâiche

1 dl strösocker

saft och skal av 1 citron

3 ägg

100-200g färska bär till garnering


Så här gör du

1. Häll ½ dl vatten och lingonen i en kastrull. Sjud 5-10 min tills bären har avgett sin saft. Sila bären och häll tillbaka saften i kastrullen. Koka upp saften med socker och fruktpektin under omrörning. Krydda med ingefära och vanilj. Ställ åt sidan och låt svalna.

 

2.Sätt ugnen på 175° C. Smält smöret. Mixa digestivekexen och smöret fint i en mixer eller matberedare och mixa ner vaniljpulver. Kläd botten av en springform, ca 23 cm i diameter, med bakplåtspapper och täck botten med digestivblandningen. Pressa med fingrarna till en jämn och slät botten. Ställ åt sidan.

 

3. Mixa philadelfiaost, crème frâiche, strösocker, citronsaft och skal väl. Skrapa ner smet som fastnat på kanterna i mixern och mixa snabbt ner äggen. Häll smeten i formen. Ställ in i ugnen och baka 45 min. Låt svalna i formen.

 

4. Häll lingonsåsen på cheesecaken i formen och kyl minst 3 tim. Garnera med bär och servera.

 

Näringsvärde/portion

1621 kJ 387 kcal

Protein 10g

Fett 23g

(mättat fett 13g) Kolhydrater 36 g (sockerarter 30g)

Fibrer 2g