Grundrecept gelé

 

Atair Fruktpektin naturligt gelébildande ämne, som finns i bär och frukter. Pektin hjälper dig att sylta och safta med gott resultat. (För mängder och tider se tabellen nedan.)

 

Beredning:

Diska och skölj burkar och flaskor noga före användning. Använd så tättslutande förpackningar som möjligt. Följ receptet noga för att få rätt konsistens.

 

1. Lägg bär eller frukt i en gryta.
2. Tillsätt vatten enligt tabellen och lägg på locket.

3. Hetta långsamt upp bärmassan till kokpunkten. Sjud på svag
värme tills bären/frukten sjunkit ihop och saftat sig. Bären får inte
koka sönder, då det kan ge mindre och oklar saft.
4. Sila och mät upp saften. Om det blir för mycket saft, låt den sjuda
vidare tills mängden reducerats.
5. Tillsätt socker och citronsaft (syra) enligt tabellen och låt saften
koka upp under omrörning. Citronsaften ger frisk smak och ger en
fastare gelé.
6.  Rör i fruktpektin och koka livligt 1 minut under omrörning.
7. Tag grytan från värmen, skumma väl och häll upp på väl
rengjorda glas. Sätt på täta lock.

 

Endast vanligt socker kan användas tillsammans med denna produkt. Frukt- och druvsocker samt konstgjorda sötningsmedel ger ej fast konsistens.

 

Recept på gelé

 
Mängd rensad frukt/bär (kg)
Mängd vatten (dl)
Mängd saft (dl))
Mängd Socker (kg)
Mängd Pektin

Saft av citron

(antal)

Mängd gelé

(kg)

Hallon
1,0
2
6
0,9
0,5 fl
1
1,5
Äpple
1,75
10
12
1,5
0,5 fl
1
2,6
Plommon
2,0
2,5
10
1,3
0,5 fl
1
2,4
Röda vinbär
1,9
3,5
11
1,3
0,5 fl
1
2,4
Rönnbär el. Slånbär
el. Fläderbär
2,0
5
10
1,5
0,5 fl
1
2,4
Svarta vinbär
1,7
7
11
1,3
0,5 fl
1
2,4
Krusbär
1,4
1,5
10
1,3
0,5 fl
1
2,2
Lingon
1,5
10
12
1,6
0,5 fl
1
2,7