Gelégodis på bärpuré

 

Ingredienser:

15-20 bitar

 

3½ dl strösocker
2 dl saft av passerade bär ex hallon, blåbär eller jordgubbar
1½ dl Atair fruktpektin
1 msk färskpressad citron

 

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienserna i en kastrull och värm upp under omrörning så att sockret smälter.

 

2. Höj värmen och låt blandningen sjuda upp. Låt sjuda 30 sek och skumma av under tiden. Konsistensen på gelésmeten ska vara sirapslik. Kontrollera att den är tillräckligt fast genom att lägga en matsked av smeten på en tallrik och dra genom ett finger. Smeten ska förbli delad och inte rinna ihop. Tillsätt mer socker om lösningen är för rinnig.

 

3. Smörj en form som är 20x30 cm med olja. Häll upp gelésmeten i formen och låt svalna. Kyl över natten.

 

4. Lossa gelén från formen med hjälp av en stekspade och slå upp den på ett bakplåtspapper. Stansa ut figurer med små kakformar eller runda knappar med ett litet glas. Lägg upp och bjud på godiset som det är eller vänd i strössel eller socker.