Glögg- & apelsinbitar (kryddigt julgodis)

 

Ingredienser:

6 dl strösocker+ 2 tsk
3 msk glögg
3 msk färskpressad citron
3 dl Atair fruktpektin
1 tsk röd karamellfärg
1 tsk fint rivet apelsinskal
2 msk färskpressad apelsin
1 tsk gul karamellfärg

 

Gör så här:

1. Lägg 3 dl socker, 3 msk glögg och 2 msk färskpressad citron i en kastrull. Rör ner 1½ dl Atair fruktpektin och röd karamellfärg och sjud upp under omrörning tills sockret har smält. Låt koka 30 sek och skumma av.

 

2. Häll upp i en form smord med olja som är 20x30 cm och strö över 2 tsk socker. Laga genast nästa lager. Smält 3 dl socker tillsammans med 1 msk färskpressad citron, rivet apelsinskal, färskpressad apelsin och gul karamellfärg. Låt sjuda upp under omrörning och låt koka 30 sek, ta av från värmen och skumma av.

 

3. Häll smeten på första lagret gelé genom att hälla apelsinsmeten på en hålslev ovanför det första glögglagret och sakta rinna ut till ett jämnt lager. Se till så att formen står plant och låt svalna. Kyl minst 3 tim.

 

4. Skär loss gelén från kanten med en kniv och lossa lätt från botten med en stekspade. Slå upp gelén på ett bakplåtspapper och skär ut rektanglar eller fyrkanter.

 

Bjud på de vackra bitarna en glöggkväll eller annan julfest. Eller varför inte efter en mustig vintermiddag.