En älskad klassiker som alltid gör succé. Det är mycket lätt att laga och går att förbereda dagen innan. Fruktpektinet ger marmeladgodiset en mjuk, len och fast konsistens
750 g frysta bär
1 dl vatten
3,5 dl strösocker*
5-6 tsk Atair pektinpulver*
1 st smörpapper till formen
1 st form med höga kanter 15x25 cm
Garnering 1/2 dl socker
*Förblanda pektinet väl med lite socker (0,5 dl)
1. Häll bären i en kastrull, tillstätt vattnet och låt sjuda. Sila och få ut 4 dl saft.
2. Häll saften i en kastrull. Låt det sjuda ,blanda ner pektinpulvret. Låt sjuda ett tag. Tillsätt resten av sockret och låt sjuda tills sockret har löst upp sig.
3. Innan du häller massan i en form: Husmorstricket:
– används vid tillagning av gelé. Häll lite av det tillagade ”koket” på diskbänken eller en tallrik. Dra ett finger genom ”koket”. Flyter ”koket” INTE ihop = konsistensen på gelén kommer att bli rätt efter det att den svalnat och stelnat. Flyter ”koket” ihop – tillsätt mer socker och pektin (prova dig fram).Glöm inte att förblanda socker och pektin innan du häller i det i kastrullen.
4. Häll marmeladen i en form Ställ i kyl minst 3 tim. Skär marmeladen i fyrkantiga bitar.
Garnera med socker.