Tips och råd

Tips & Råd

Här får du tips från vårt kök att tänka på för att göra det ännu lättare för dig att använda Atair Flytande Fruktpektin.

Allmänt
Följ recept och tabeller noga!

När ”koket” har svalnat och är upphällt i burk, placera burken svalt, helst i kylskåp. Sylt, marmelad och gelé behöver en viss tid för att stelna till önskad konsistens.
Om det inte stelnar – koka om!
Blir sylten, marmeladen eller gelén för lös, koka då upp den på nytt. Prova dig fram med mer socker, citron och fruktpektin.

Mängden fruktpektin
Mängderna är beroende av bärens vattenhalt, mognad och surhetsgrad. Prova dig fram utifrån angivelserna i tabellerna.

Tillsats av citronsaft/syra
Rätt förhållande mellan socker, syra och pektin är viktigt för att få ett bra resultat. Citronsaften gör produkten fastare och ger samtidigt en frisk smak. Saften av citron kan ersättas av 1 tsk citronsyra.

”Husmorstricket”
– används vid tillagning av gelé. Häll lite av det tillagade ”koket” på diskbänken eller en tallrik. Dra ett finger genom ”koket”. Flyter ”koket” INTE ihop = konsistensen på gelén kommer att bli rätt efter det att den svalnat och stelnat. Flyter ”koket” ihop – tillsätt mer socker, citron och pektin (prova dig fram)

Rönnbärsgelé
Vi rekommenderar Er att blanda i skalade äppelbitar, minst 25% av den totala mängd som Ni tillagar. Äpplen mildrar rönnbärssmaken och koket stelnar lättare till gelé.

Vinbärsgelé
Ta gärna med en del omogna/halvmogna bär av den totala mängd som Ni tillagar. Dessa bär innehåller mycket pektin som gör att det lättare stelnar till gelé.

Tips: Vid kokning av apelsin-/citrusmarmelad
… bör skalet kokas separat i ca. 20 minuter. Skär därefter skalet i tunna strimlor och blanda det med uppskuret fruktkött. Se till att få med all fruktsaft som bildas då frukten skärs upp.