bärmousse

Den här bärmoussen är saftig, syrlig, kryddig och fylld av smaker från skog och trädgård. Fruktpektin gör den här bärmoussen ljuvlig. Använd favoritblandningen av bär och servera som uppfriskande avslutning som minner om sommaren.

Förberedelse: 30min Kylning: Minst 2h

6 personer

ingredienser

300 g frysta eller färska bär
1 dl strösocker+ socker till avsmakning
½ dl Atair fruktpektin
2 dl vispgrädde
2 äggvitor
½ msk färskpressad lime
1 krm malen kardemumma
färska bär och vispgrädde till garner

Så här gör du

Lägg 1 dl bär åt sidan. Värm upp resten av bären i en panna med ½ dl vatten. Sjud på svag värme ca 5-10 min tills bären har avgett sin saft. Sila bären och häll 1 ½ dl saft i pannan. Koka upp bärsaften under omrörning med socker och fruktpektin. Ställ åt sidan. Beroende på vilka bär som används kan det bli överbliven saft.

Vispa äggvitorna till ett fast, vitt, skum och ställ åt sidan. Vispa grädden hårt.

Smaka av bärsaften med socker, färskpressad lime och kardemumma. Häll 1 msk i botten av varje dessertglas. Häll av ev vätska som äggvitorna har avgett. Blanda 1 dl av bärsaften och de sparade bären med äggvitan. Vänd ner grädden och häll upp i dessertglasen. Ställ i kylen i minst 2 tim. Garnera med bär och vispgrädde efter smak.

Mjuk cheesecake täcks av ett vackert lager av lingonsky, kryddat med ingefära och vanilj. Fruktpektinet ger en mjuk stadga och lyfter fram citrussmaken. Garnera med sockerrörda lingon och blåbär.