cheesecake

  – med kryddig lingonspegel och blåbär

Mjuk cheesecake täcks av ett vackert lager av lingonsky, kryddat med ingefära och vanilj. Fruktpektinet ger en mjuk stadga och lyfter fram citrussmaken. Garnera med sockerrörda lingon och blåbär.

Förberedelse och tillagning: 20 + 45 min Kylning: minst 3h

8 personer 10-12 bitar

ingredienser

Lingonspegel
250 g lingon
2 dl socker
½ dl Atair fruktpektin
1 krm malen ingefära
½ krm vaniljpulver

Cheesecake
175 g digestivekex
75 g osaltat smör
½ krm vaniljpulver
400 g philadelfiaost
1 ½ dl crème frâiche
1 dl strösocker
saft och skal av 1 citron
3 ägg
100-200g färska bär till garnering

Så här gör du

Häll ½ dl vatten och lingonen i en kastrull. Sjud 5-10 min tills bären har avgett sin saft. Sila bären och häll tillbaka saften i kastrullen. Koka upp saften med socker och fruktpektin under omrörning. Krydda med ingefära och vanilj. Ställ åt sidan och låt svalna.

Sätt ugnen på 175° C. Smält smöret. Mixa digestivekexen och smöret fint i en mixer eller matberedare och mixa ner vaniljpulver. Kläd botten av en springform, ca 23 cm i diameter, med bakplåtspapper och täck botten med digestivblandningen. Pressa med fingrarna till en jämn och slät botten. Ställ åt sidan.

Mixa philadelfiaost, crème frâiche, strösocker, citronsaft och skal väl. Skrapa ner smet som fastnat på kanterna i mixern och mixa snabbt ner äggen. Häll smeten i formen. Ställ in i ugnen och baka 45 min. Låt svalna i formen.

Häll lingonsåsen på cheesecaken i formen och kyl minst 3 tim. Garnera med bär och servera.