Gelé
Gelé
Atair fruktpektin är ett naturligt och gelébildande ämne, som finns i bär och frukter. Pektin hjälper dig att sylta och saftamed gott resultat. (För mängder och tider se tabellen nedan)
Diska och sköj burkar och flaskor noga före användning. Använd så tätslutande förpackningar som möjligt. Följ receptet noga för att få rätt konsistens.
Förberedelse: 25 min
Kylning: minst 2h
6-8 personer
Förberedelse: 25 min
Kylning: minst 2h
6-8 personer
Såhär gör du
Lägg bär eller frukt i en gryta.
Tillsätt vatten enligt tabellen och lägg på locket.
Hetta långsamt upp massan till kokpunkten. Sjud på svag värme tills bären/frukten sjunkit ihop och saftat sig. Bären får inte koka sönder, då det kan ge mindre och oklar saft.
Sila och mät upp saften. Om det blir för mycket saft, Låt den sjuda vidare tills mängden reducerat. Tillsätt socker och citronsaft (syra) enligt tabellen och låt saften koka upp under omrörning. Citronsaften ger frisk smak och ger en fastare gelé.
Rör i fruktpektin och koka livligt 1 minut under omrörning.
Ta grytan från värmen, skumma väl och häll upp på väl rengjorda glas. Sätt på täta lock.
Endast vanligt socker kan användas tillsammans med denna produkt. Frukt och druvsocker samt konstgjorda sötningsmedel ger ej fast konsistens.
Tabell
Mängd rensad frukt/bär (kg) | Mängd vatten (dl) | Mängd saft (dl) | Mängd socker (kg) | Mängd Pektin | Saft av citron (antal) | Mängd gelé (kg) | |
Hallon | 1,0 | 2 | 6 | 0,9 | 0,5 fl | 1 | 1,5 |
Äpple | 1,75 | 10 | 12 | 1,5 | 0,5 fl | 1 | 2,6 |
Plommon | 2,0 | 2,5 | 10 | 1,3 | 0,5 fl | 1 | 2,4 |
Röda vinbär | 1,9 | 3,5 | 11 | 1,3 | 0,5 fl | 1 | 2,4 |
Rönnbär el. Slånbär el. | 1,9 | 3,5 | 11 | 1,3 | 0,5 fl | 1 | 2,4 |
Fläderbär | 2,0 | 5 | 10 | 1,5 | 0,5 fl | 1 | 2,4 |
Svarta vinbär | 1,7 | 7 | 11 | 1,3 | 0,5 fl | 1 | 2,4 |
Krusbär | 1,4 | 1,5 | 10 | 1,3 | 0,5 fl | 1 | 2,2 |
Lingon | 1,5 | 10 | 12 | 1,6 | 0,5 fl | 1 | 2,7 |