Sylt
Sylt
Atair fruktpektin är ett naturligt gelébildande ämne, som finns i bär och frukter. Pektin hjälper dig att sylta och safta med gott resultat.
Atair fruktpektin är ett naturligt gelébildande ämne, som finns i bär och frukter. Pektin hjälper dig att sylta och safta med gott resultat.
Diska och skölj burkar och flaskor noga före användning. Använd så tätslutande förpackningar som möjligt. Följ receptet noga för att få rätt konsistens.
Såhär gör du
Sköj frukten/bären väl. Skär större frukter och bär i småbitar.
Blanda bär/fruktmassan med vatten. Småkoka under lock. För mänger och tider se tabellen.
Tillsätt socker och citronsaft (syra), enligt tabellen.
Koka upp under omrörning och koka livligt i 1 minut under fortsatt omrörning.
Tag grytan från värmen och rör i fruktpektin (mängd enligt tabellen).
Skumma och rör sakta i grytan i 5 minuter för att förhindra att frukt och bär flyter upp. Häll upp i väl rengjorda burkar. Sätt på täta lock.
Endast vanligt socker kan användas tillsammans med denna produkt. Frukt och druvsocker samt konstgjorda sötningsmedel ger ej fast konsistens.
Tabell
Mängd rensad frukt/bär (kg) | Mängd vatten (dl) | Koktid (min) | Mängd socker (kg) | Mängd pektin | Saft av citron (antal) | Mängd marmelad (kg) | |
Apelsin (6 apelsiner) | 1,2 | 7 | 25 | 1,8 | 1 fl | 1-2 | 2,5 |
Äpple (mogna, urkärnade) – tillsätt 1 apelsin | 1,0 | 2,5 | 5 | 1,4 | 0,5 fl | 1 | 2,5 |
Hallon | 1,0 | 0,5 | 5 | 1,4 | 1 fl | 1 | 2,2 |
Krusbär | 1,0 | 1 | 10 | 1,3 | 1 fl | 0,5 | 2,3 |
Plommon | 1,0 | 1 | 10 | 1,4 | 1 fl | 1 | 2,7 |
Rabarber | 0,5 | 1 | 5 | 0,8 | 0,5 fl | 0 | 1,3 |
Svarta vinbär | 1,0 | 4 | 5 | 1,5 | 0,5 fl | 0,5 | 2,8 |
Citrus | 1,2 | 7 | 25 | 1,8 | 1 fl | 1 | 2,5 |