Tips & råd

Här får du tips från vårt kök att tänka på för att göra det ännu lättare för dig att använda Atair Flytande Fruktpektin

Allmänt

Följ recept och tabeller noga!

När ”koket” svalnat och är upphällt i bruk, placera burken svalt, helst i kylskåp. Sylt, marmelad och gelé behöver en viss tid för att stelna till önskad konsistens.

Om det inte stelnar - Koka om!

Blir sylten, marmeladen eller gelén för lös, koka då upp den på nytt.

Prova dig fram med mer socker, citron och fruktpektin.

Mängden fruktpektin

Mängderna är beroende av bärens vattenhalt, mognad och surhetsgrad. Prova dig fram utifrån angivelserna i tabellerna.

Tillsats av citronsaft/syra

Rätt förhållande mellan socker, syra och pektin är viktigt för att få ett bra resultat.

Citronsaften gör produkten fastare och ger samtidigt en frisk smak. Saften av citron kan ersättas av en tesked citronsyra.

"Husmorstricket"

Används vid tillagning av gelé. Häll lite av det tillagade ”koket” på diskbänken eller en tallrik. Dra ett finger genom ”koket”.

Flyter ”koket” INTE ihop: Konsistensen på gelén kommer att bli rätt efter det att den svalnat och stelnat.

Flyter ”koket” ihop: Tillsät med socker, citron och pektin (prova dig fram). 

Pektin till sylt, marmelad och gelé

Låg esterpektin som är icke amiderat och därför godkänt till ekologisk produktion.
Rekommenderad dosering 0,7- 0,9 % pektinpulver per kilo bär.
Hållbarhet 24 månader vid obruten förpackning

Pektin till marmeladgodis

För tillverkning av marmeladgodis används ett ej ekologiskt pektin. 
För tillverkning av marmeladgodis rekommenderas ett pektin med högt ester-och amiderat pektin. 

Atair

Business & Brands

Address

Malmö, Sverige

Telefonnummer

+46 706-97 88 27

E-post

Info@atair.se