Cheesecake

Med kryddig lingonspegel och blåbär

Mjuk cheesecake täckts av ett vackert lager av lingonskyn, kryddat med ingefära och vanilj. Fruktpektinet ger en mjuk stadga och lyfter fram citrussmaken. Garnera med sockerrörda lingon och blåbär. 

Förberedelse och tillagning: 20 min + 45 min

Kylning: minst 3h

8 personer, 10-12 bitar

Ingredienser

Lingonspegel

250g lingon

2 dl strösocker

1/2 dl Atair Fruktpektin

1 krm malen ingefära

1/2 krm vaniljpulver

Cheesecake

175g Digestivekex

75g osaltat smör

1/2 krm vaniljpulver

400g Philadelphiaost

1 1/2 dl crème fraîche

1 dl strösocker

saft och skal av 1 citron

3 ägg

100-200g färska bär till garnering

Såhär gör du

Häll en halv deciliter vatten och lingonen i en kastrull. Sjud till 5-10 minuter tills bären har avgett sin saft. Sila bären och häll tillbaka saften i kastrullen. Koka upp saften med socker och fruktpektin under omrörning. Krydda med ingefära och vanilj. Ställ åt sidan och låt svalna.

Sätt ugnen på 175 grader C. Smällt smöret. Mixa digestivekexen och smöret fint i en mixer eller matberedare och mixa ner vaniljpulver. Klä bottnen av en springform, ca 23cm i diameter, med bakplåtspapper och täck bottnen med digestiveblandingen. Pressa med fingrarna till en jämn och slät bottnen. Ställ åt sidan.

Mixa philadelphiaost, crème fraîche, strösocker, citronsaft och skal väl. Skrapa ner smet som fastnat på kanterna i mixern och mixa snabbt ner äggen. Häll smeten i formen. Ställ in i ugnen och baka i 45 minuter. Låt svalna i formen. 

Häll lingonskyn på cheesecaken i formen och kyl minst 3 h. Garnera med bär och servera.