Cheesecake
Cheesecake
Med kryddig lingonspegel och blåbär
Mjuk cheesecake täckts av ett vackert lager av lingonskyn, kryddat med ingefära och vanilj. Fruktpektinet ger en mjuk stadga och lyfter fram citrussmaken. Garnera med sockerrörda lingon och blåbär.
Förberedelse och tillagning: 20 min + 45 min
Kylning: minst 3h
8 personer, 10-12 bitar
Ingredienser
Lingonspegel
250g lingon
2 dl strösocker
1/2 dl Atair Fruktpektin
1 krm malen ingefära
1/2 krm vaniljpulver
Cheesecake
175g Digestivekex
75g osaltat smör
1/2 krm vaniljpulver
400g Philadelphiaost
1 1/2 dl crème fraîche
1 dl strösocker
saft och skal av 1 citron
3 ägg
100-200g färska bär till garnering
Såhär gör du
Häll en halv deciliter vatten och lingonen i en kastrull. Sjud till 5-10 minuter tills bären har avgett sin saft. Sila bären och häll tillbaka saften i kastrullen. Koka upp saften med socker och fruktpektin under omrörning. Krydda med ingefära och vanilj. Ställ åt sidan och låt svalna.
Sätt ugnen på 175 grader C. Smällt smöret. Mixa digestivekexen och smöret fint i en mixer eller matberedare och mixa ner vaniljpulver. Klä bottnen av en springform, ca 23cm i diameter, med bakplåtspapper och täck bottnen med digestiveblandingen. Pressa med fingrarna till en jämn och slät bottnen. Ställ åt sidan.
Mixa philadelphiaost, crème fraîche, strösocker, citronsaft och skal väl. Skrapa ner smet som fastnat på kanterna i mixern och mixa snabbt ner äggen. Häll smeten i formen. Ställ in i ugnen och baka i 45 minuter. Låt svalna i formen.
Häll lingonskyn på cheesecaken i formen och kyl minst 3 h. Garnera med bär och servera.