Gelégodis
Gelégodis
Grundrecept för gelégodis med pektin. Ger ungefär 15-20 bitar.
Ingredienser
3 dl strösocker
1 1/2 dl Atair fruktpektin
2 msk färskpressad citron
Karamellfärg
Essenser
Såhär gör du
Blanda socker, Atair fruktpektin och färskpressad citron i en kastrull. Värm upp under omrörning tills sockret har smällt. Höj värmen och sjud upp, låt sjuda i 20 sekunder. Skumma av under tiden om så önskas, det ger en klarare gelé.
Färga gelésmeten med karamellfärg och om du vill, smaksätt med essenser. Häll upp i en form av önskad storlek och låt svalna 3 timmar. En form som är 20×30 cm ger en 1 cm hög gelé.
Skär eller stansa ut figurer eller rektangulära bitar. Vänd gelégodiset i strössel, strösocker eller syrligt pulver som finns i godisaffärer, det är bara fantasien som sätter gränser!