Vad är pektinpulver?​

Ett etiskt alternativ mot gelatin

Pektin är en kolhydrat som är naturligt förekommande i de flesta frukter och bär. Det fungerar som ett klister mellan cellväggarna och hjälper till att bibehålla en fast struktur.
Desto mer en frukt eller ett bär mognar, desto mer bryts pektinet ner vilket märks i en mjukare konsistens.

Pektin är därför bättre än gelatin ur bland annat ett etiskt perspektiv. Till skillnad från gelatinbladet du köper i livsmedelsbutiken som är en produkt av skinn och ben från gris som hettas upp så att kollagenet bryts ner till gelatin så är pektin ett veganskt samt halal-och koshervänligt alternativ.

Hur använder du pektin?

Pektinet är lättlösligt, men löser upp sig bäst om du först blandar ut det med en del av sockret som skall tillsättas i koket. (annars kan det bli klumpar i koket)

Tillsätt därefter pektinet i koket, rör om i bärblandningen tills pektinet har löst upp sig och koka på full effekt i 1 minut.

Låt svalna i rumstemperatur innan du ställer in burkarna i kylskåp. Det hjälper även med syra för att processen skall komma igång. Om syran är låg i det du skall göra, tillsätt saft av citron alt. citronsyra för att få full effekt av pektinet.

En bra sak att komma ihåg är att du kan koka upp blandningen igen och tillsätta mer pektin om det inte har satt sig tillräckligt. Se Husmorstricket under rubrik Tips och Råd.

Pektin bör ej ätas i ren form

Pektin till sylt, marmelad och gelé

Låg esterpektin som är icke amiderat och därför godkänt till ekologisk produktion.
Rekommenderad dosering 0,7- 0,9 % pektinpulver per kilo bär.
Hållbarhet 24 månader vid obruten förpackning

Pektin till marmeladgodis

För tillverkning av marmeladgodis används ett ej ekologiskt pektin. 
För tillverkning av marmeladgodis rekommenderas ett pektin med högt ester-och amiderat pektin. 

Atair

Business & Brands

Address

Malmö, Sverige

Telefonnummer

+46 706-97 88 27

E-post

Info@atair.se