Marmelad

Marmelad gjord på Atair pektinpulver är ett bättre och mer etiskt alternativ för att skapa god konsistens. 

Såhär gör du

Diska och skölj burkar noga före användning. Använd så tätslutande förpackningar som möjligt. Följ receptet noga för att få rätt konsistens. 

Skölj frukten väl. Skär större bär och frukter i småbitar. Blanda bär/fruktmassan och vattnet. Småkoka under lock. För mängder och tider se tabellen. Tillsätt socker och citronsaften (syran) enligt tabellen. Koka upp under omrörning och koka livligt i  1 minut under fortsatt omrörning.

Ta grytan från värmen och rör i fruktpektin, mängd enligt tabellen. Skumma och rör sakta i grytan i 5 minuter för att förhindra att frukt och bär flyter upp. Häll upp i väl rengjorda burkar. Sätt på täta lock.

Tips: Vid kokning av apelsin/citrusmarmelad bör skalet kokas separat i ca 20 min. Skär därefter skalet i tunna strimlor och blanda det med uppskuret fruktkött. Se till att få med all fruktsaft som bildas då frukten skärs upp. 

Endast vanligt socker kan användas tillsammans med denna produkt. Frukt och druvsocker samt konstgjorda sötningsmedel, ger ej fast konsistens.

Tabell

 

 

Mängd rensad frukt/bär (kg)

Mängd vatten (dl)

Koktid (min)

Mängd socker (kg)

Mängd pektin

Saft av citron (antal)

Mängd marmelad (kg)

Apelsin (6 apelsiner)

1,2

7

25

1,8

1 fl

1-2

2,5

Äpple (mogna, urkärnade) – tillsätt 1 apelsin

1,0

2,5

5

1,4

0,5 fl

1

2,5

Hallon

1,0

0,5

5

1,4

1 fl

1

2,2

Krusbär

1,0

1

10

1,3

1 fl

0,5

2,3

Plommon

1,0

1

10

1,4

1 fl

1

2,7

Rabarber

0,5

1

5

0,8

0,5 fl

0

1,3

Svarta vinbär

1,0

4

5

1,5

0,5 fl

0,5

2,8

Citrus

1,2

7

25

1,8

1 fl

1

2,5